Pozitívny pohľad na svet podľa Veroniky

9:00

Viete čo? Niekedy sa fakt divím, že prečo ja vlastne píšem blog, keď mi to písanie ide tak neskutočne pomaly :). Ale vážne, očividne nie som až taký prirodzený talent, lebo nad každou vetou musím premýšľať a nakoniec to aj tak vôbec neznie tak, ako som si to predstavovala... (Ehm, asi ako počas celého môjho akademického pôsobenia).

Každopádne, dnešný článok sa bude niesť trošku v inom duchu, ako ste u nás na blogu zvyknutí. Vždy som veľa rozmýšľala. Som prevažne introvert a veľká časť mojej identity sa na povrch nedostáva. Viete, taký ten pocit, keď vám v hlave víri strašne veľa myšlienok a len ťažko ich viete prezentovať navonok. Keď sa veľa tešíte, obávate, analyzujete, preklínate sa, že vám tá skvelá hláška nenapadlo skôr...
Zdroj
Všetko je to super, ale bohužiaľ keď je toho toľko a vy si uvedomujete a tisíckrát prehrávate každú vec, ktorá sa vám kedy stala, nemusí vás to vždy dostať na ideálne miesto. A tak to bolo aj u mňa - prehnaná (nielen) sebareflexia mala u mňa za následok nepekné stavy ako úzkosť, strach, sebaľútosť... A nie, naozaj som nikdy nemala pádne dôvody sa niečím umárať. Samozrejme, nič nie je dokonalé, ale doteraz mi vždy slúžilo zdravie, mám úžasné rodinné zázemie, netrpím materiálnym nedostatkom.. Tak prečo mi tak často bolo naozaj nanič?

Postupne sa mi to v hlave nejako dalo dohromady a uvedomila som si, že to, ako sa cítim naozaj z najväčšej časti závisí len a len na mne samotnej. Na tom, ako sa budem na veci, ktoré sa m v živote prihodia pozerať, ako sa s nimi budem vysporiadavať a čo ja sama spravím preto, aby som sa na svete cítila dobre ja i ľudia okolo. A tento článok bude práve o ceste, ktorou kráčam, aby som sa k svojmu cieľu pozitívne sa pozerať na svet dostala.

Jednou z najväčších zmien bolo pre mňa vedomé zameriavanie sa na dobrú stránku vecí a udalostí. A zákaz sebe samej sa prehnane stažovať. Jasné, človek si sem-tam potrebuje uľaviť, ale určite máte aj vy vo svojom okolí ľudí, ktorí majú non-stop s niečím problém. Ak svieti slnko, sťažujú sa, že je príliš horúco, ak prší, že je to depresívne, jednoducho, vždy sa niečo nájde. Podľa mňa ide o totálnych vysávačov energie a ja ním nechcem byť.
Zdroj
Zdroj
Obrovskou vecou pri snahe o pozitívny život je akceptovanie svojej vlastnej osoby. Pochopenie, že každý sme nejaký a nikdy sa každému nezavďačíme. A že ak sa nebudeme mať radi my sami, len ťažko to dokážu ostatní. Nie je to ľahká vec a pochybujem, že sa to niekomu podarí na 100%. Ale každý máme svoje slabosti i silné stránky. A každý z nás sa sám rozhoduje, aké kroky podnikne aby si ich udržal, prípadne zlepšil. Znova je to o tom, že nariekanie nepomôže, len konkrétne kroky. Treba sa však zamyslieť, naozaj sa mi tá či onaká vec na mne nepáči? Neodvíja sa to všetko len od predstavy, ktorú mi vštepilo okolie? Že ak budem chudší, viac zarábať či cestovať až vtedy budem lepším človekom? Osobne musím povedať, že rozlíšiť to je pre mňa jedna z najzložitejších vecí..
Zdroj
Zdroj
Tuto veľmi odporúčam film Mary a Max, kde v centre diania rezonuje práve vzťah k sebe samému. Je to síce v podstate "animák", ale rozhodne je určený pre staršie publikum.

Viete, čo je jedným z najjednoduchších krokov ku pozitívnejšiemu životu? Usmievať sa! Kľudne len tak na kolegov, pokladníkov v samoobsluhe či náhodných okoloidúcich. Úsmev zlepší náladu vám i vášmu okoliu. Ja sa úsmevom snažím začať každé ráno. Keď sa na seba v kúpelni so zalepenými očami trošku zacerím, hneď vyzerám lepšie :).
Zdroj
Zdroj

V ďalšom bode nechcem generalizovať, keďže neviem či to tak majú všetci (alebo aspoň väčšina), ale mňa ťažšie chvíľky zvyknú navštíviť, keď nie som až tak vyťažená. Alebo ak aj som vyťažená, ale niečím, čo podľa mňa nemá zmysel. Preto mi veľmi pomáha, ak sa cítim produktívna. V širšom slova zmysle - v práci, ale i súkromí. 
Pracovne sú možnosti niekedy obmedzené, lebo nie vždy si vyberáme náplň našej práce, u mňa však produktivita znamená takpovediac predbehnúť rolu, v ktorej sa momentálne nachádzate. Robiť všetko naplno a ešte viac, zanechať stopu, neostávať striktne v hraniciach svojej pozície. 
Súkromne to rozhodne znamená neflákať sa celý deň na Facebooku a iných sociálnych sieťach :). Zadeliť si deň tak, aby som mala pocit, že za niečo stál. Veľkou časťou sa pre mňa stalo cvičenie. Mám rada jogu, pilates či trošku domáceho posilňovania. Necvičím veľa, ale to, že sa k tomu takmer každý deň dostanem ma napĺňa určitou satisfakciou. Bonusom je rozhodne veľa energie a viac flexibilné a spevnené telo. 
Rada sa vedome vyhýbam prehnanej prokrastinácii a ak ma štve, že niečo nerobím, snažím sa to zmeniť. Ak ma hnevá, že málo čítam, tak proste vypnem PC skôr a prejdem si aspoň pár stránok. Ak mám pocit, že málo chodím do spoločnosti, tak proste niekomu napíšem alebo zavolám. Prvý krok je v tomto jediné, na čom záleží. Ten ďalší je už len ľahší a ľahší :).
Zdroj
Zdroj
A posledná vec, ktorá mi pomáha napredovať v pozitívnom duchu? Nebyť na seba non-stop prísna. Áno, chcem byť aktívna, chcem motivovať seba i iných, chcem rozdávať energiu, robiť správne veci, byť úspešná... Niekedy však treba vypnúť. Posťažovať si, ponadávať, zostať doma ak sa vám nechce riešiť iných ľudí. Dať si celú čokoládu. Pozrieť si stupídny film. Poplakať si. Nie sme stroje a na to netreba nikdy zabudnúť.
Zdroj
Zdroj
Nechcem, aby tento článok vyznel ako nejaký návod. Lebo ním nie je. Ale už dlhší čas sa vo svojej koži cítim lepšie a chcela som sa s vami podeliť s mojím vnímaním dôvodov, prečo je tomu tak. Verím tomu, že vás tento článok nenudil a že mi v komentároch necháte vaše tipy na to, ako spraviť svet príjemnejším miestom pre seba i pre druhých.
Na záver už len jeden obrázok, ktorý mám v práci vytlačený a zavesený na nástenke. Sem-tam ho nutne potrebujem :)
Zdroj
P.S.: Uvedomujem si, že existujú životné okolnosti, ktoré sa len ťažko dajú zlúčiť s takýmto pohľadom a verím tomu, že som sa kvôli tomu týmto článkom nikoho nedotkla.

Vaša Nikavero

Môže sa vám tiež páčiť

5 komentárov

  1. Pekný, ucelený článok :). Jeden Z tých lepších na blogu :). Držím palcpalce, nech ideš V tom správnom tempe aj naďalej. Mimochodom tiež má baví prekracovat svoje hranice, lebo len vtedy cítim úspech. A práve teraz mám obdobie vykrocovania Z mojej komfortnej zóny. A zdá sa, že zatiaľ úspešne :) klop klop klop hi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hehe, trosku to vyznelo akoby ostatne clanky na blogu za vela nestali, ale som rada, ze sa paci :) Blog ma bavi prave preto, ze moze byt taky roznorody, akym si ho urobim, teda mozem pisat recenzie na ocne tiene i taketo vylevy ;)

      Odstrániť
  2. Nikoho si sa nedotkla nemusíš sa báť, článok som čítala zo zatajeným dychom od začiatku až dokonca, skutočne pekný koncept, malo to hlavu a pätu a bolo to veľmi prínosné, o tom, akú neskutočnú silu má úsmev som sa už presvedčila niekoľkokrát a sama som sa toho hesla začala držať, tiež som skôr introvert, nerada sa prejavujem navonok, síce by som rada, ale povaha nepustí, občas sa mi to podarí a mám z toho dobrý pocit, ale introverti sú iní.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak, introverti sú iní, ale bohužiaľ tento svet založený na kulte osobnosti, charizme a podobných veciach je skôr stvorený pre extrovertov.. Takže my sa musíme snažiť o to viac, aby sme si tu našli to svoje miestečko a zároveň sa nevzdali seba samých..
      Veronika

      Odstrániť
  3. super, normálne sa teším s tebou :D tiež sa cítim konečne viac vo svojej koži, sebavedomejšie (aj keď stále ostávam introvertom) a to práve pre to, čo píšeš... som produktívna, cvičím takmer každý deň, zaujímam sa o nové veci, čítam, neleňoším pri telke. to mi dodáva to spomínané sebavedomie. nie som ani krajšia, ani štíhlejšia, ani fitnesska, ale jednoducho ma to všetko nabíja energiou - pozitívnou. ešte lepšie je, že konečne ma cez večné frflanie začali brať takú, aká som, aj doma. prvotné znechutenie nad neustálym cvičením (a mamkinymi vydesenými očami, že chcem chudnúť) a skúšaním zdravších jedál sa zmenil na podporu z ich strany. o tom svedčia darčeky ako švihadlo, podložka na cvičenie, športové legíny... a to ma nabíja ešte viac :)

    OdpovedaťOdstrániť

Náš Fejsbučik

Kto nás rád číta