Samoopaľovanie + Veľký súboj samoopaľovacích produktov

18:03

Sestra i ja sme prirodzene dosť bledé. Obe chodíme do školy, pracujeme a momentálne bývame v bratislavskom paneláku. Nemáme väčší balkón ani terasu a vzhľadom na finančnú situáciu sa nikam na dovolenku (okrem nášho domovského mesta) nechystáme. Aj napriek tomu by sme však nerady počas tohto tropického počasia vyzerali mŕtvolne bielo, takže sme sa rozhodli skúsiť niečo iné ako opekanie na slniečku, niečo, čo sa dá zvládnuť za pol hodinku v pohodlí domova.


Hneď na úvod podotýkam, že nemáme nič proti prirodzenému opáleniu, samozrejme, s použitím náležitého ochranného faktoru. Niekde na Zlaté Piesky sa však opekať ísť nemienime, vo voľnom čase si vieme predstaviť aj lepší program, takže ak chceme zlatistú pokožku, musíme si pomáhať inak. 

Predtým, než sa pustím do recenzovania produktov, mnohé z vás by určite zaujímalo, ako vlastne samoopaľovanie funguje. Všade sa vraví, že opaľovanie nie je zdravé, spôsobuje starnutie pleti či dokonca rakovinu, ale ako je na tom samoopaľovanie? Spravila som si menší "research", ale keďže k chémii nemám veľmi blízko, informácie, ktoré som našla, budú stručné. Summa summarum, "opálenie" samoopaľovacími prípravkami spôsobuje chemická reakcia jednoduchého sacharidu menom dihydroxyacetón s bielkovinami na povrchu našej pokožky. Dihydroxyacetón nemá žiaden vplyv na melanín, teda pigment, ktorý spôsobuje sfarbenie pleti po klasickom opaľovaní. Keďže sa nedostáva do hlbších vrstiev kože, takéto samoopálenie je len krátkodobé a už počas prvého sprchovania môžete pozorovať postupné zmývanie. Neviem vám presne vysvetliť, čo je ten dihydroxyacetón zač a ako prebieha spomínaná chemická reakcia, mne to však príde celkom bezpečná záležitosť - hlavne pre to, že nemá dlhodobý účinok ani neovplyvňuje hlbšie vrstvy pokožky. Ak do toho vidíte viac, kľudne mi to vysvetlite v komentoch, internet je na polopatistické prezentovanie chemických reakcií trochu skúpy. :D

Takže, keď sme si už "vysoko vedecky" vysvetlili, ako tieto záležitosti fungujú, môžeme sa pustiť do recenzií. So sestrou sme recenzovali 3 produkty v 3 rôznych cenových kategóriách: zľava - Nivea Sun Touch samoopaľovací gél na tvár a telo, Sun Dance samoopaľovací krémový gél a Bioderma Photoderm Autobronzant. Dopredu upozorňujem, že nech sa samoopaľujete čímkoľvek, vždy do bude mať svoju cenu - je s tým trochu námahy, nepríjemného pachu či sfarbeného oblečenia. Vyskúšali sme prípravky z oboch koncov cenového spektra a ani ten najdrahší nám nezabezpečil krásnu hnedú farbu bez úsilia. Teda je už na vašom zvážení, či vám tá námaha za to stojí. Nám áno. 

1. Bioderma Photoderm Autobronzant
- cena - 19,89€
- objem - 150ml
- dostupnosť - lekárne a internet


Samoopaľovací sprej z Biodermy som mala možnosť vyskúšať vďaka skvelej internetovej PR manažérke Biodermy Lucke. Pravdupovediac, bez nej by som tento produkt ani nevyskúšala, kvôli jeho, pre mňa dosť vysokej, cene.  A to by bola obrovská chyba, lebo je fakt vynikajúci. V prvom rade mi veľmi vyhovovalo, že je to sprej. Pre takého leňocha ako som ja, to bolo úplne ideálne. Tri minútky a je hotovo. Samozrejme bez peelingu, ktorý tomu predchádzal by to nebolo ono. Spočiatku je po jeho nanesení pokožka trocha lepkavá, ale to rýchlo zmizne. Vonia ako klasický samoopaľovací prípravok ešte pár hodín po nanesení, čo mne vôbec nevadilo. Keďže som si ho stále dávala večer neviem presne povedať, ako dlho trvá, kým sa objavia prvé výsledky, ale ráno som sa budila krásne opálená :). Sprej som používala stále dva večery po sebe, lebo po jednom nanesení to ešte nebolo úplne ono. Raz som skúsila dať si akoby dve vrstvy naraz čo však nevypálilo úplne dokonale, keďže sa mi spravili fľaky. Nie veľa a nie moc viditeľné ale boli tam, takže som ostala pri metóde dvoch večerov. Sprej som používala aj na tvár. Opálenie mi vydržalo cca 5 dní bez toho aby som autobronzant použila znova a bolo krásne prirodzené. Nezafarbilo mi žiadne oblečenie a to som nosila celkom veľa bielych vecí. Zmývalo sa postupne a trošinku farbilo osušku. Balenie mi vydržalo na cca. tri celotelové opálenia t.j. jedno opálenie = dva večery používania (dve vrstvy). Celkovo mi Bioderma Photoderm Autobronzant veľmi vyhovoval, najmä kvoli jeho fakt praktickej a rýchlej aplikácii a ideálnemu odtieňu, ktorý dodal mojej pokožke. Viem si predstaviť, že v prípade nejakej špeciálnej udalosti (svadba, ples a pod.) by som si ho kúpila znova, lebo bol úžasný. Jediným mínusom je pre mňa vyššia cena preto mu musím dať 4 z 5 bodov.

2. Nivea Sun Touch samoopaľovací gél na tvár a telo
- cena - cca 7-8€ (ja som na ňho narazila v akcii za 5,10€ v Tescu :))
- objem - 150ml
- dostupnosť - takmer každá drogéria

Tento gél som náhodne kúpila v Tescu, bol v akcii - o 30% lacnejší, tak som si povedala, že lepšiu možnosť vyskúšať ho už asi mať nebudem. Je úplne číry a ani počas nanášania nemení farbu - môže to byť trochu problematické, lebo neviete presne, kde ste si ho naniesli a kde ešte nie, prípadne ho nemusíte naniesť rovnomerne. Ja som s tým však väčšie problémy nemala, keďže som postupovala systematicky, odhora dole :D. Samozrejme, každý samoopaľovák odporúčam nanášať na poriadne opeelingovanú pokožku, aby ste sa vyhli nerovnomernému sfarbeniu. Vonať nevonia nijako extra, už počas nanášania je cítiť typický pach samoopaľovacích prípravkov, ktorý neskôr ešte zintenzívnie. Každému tento pach pripomína niečo iné, priateľ ho opísal ako šampiňónová krémová polievka :D. Mne osobne je nepríjemný, ale dá sa zniesť, cítiť ho cca 12-15 hod po nanesení - teda, ak si ho nanesiete v sobotu doobeda, večer ho budete pravdepodobne ešte cítiť. Gél je po nanesení mierne lepkavý, rozhodne chvíľku trvá, kým uschne. Opálenie sa objaví po asi 3 hodinách a je vcelku výrazné, ale prirodzené, zlatohnedé. Skúšala som ho aj na tvár a popravde som vyzerala ako ufúľané Cigánča z osady, tak som radšej rýchlo použila peeling a farbu som si dodala tmavším make-upom. Možno by stálo za vyskúšanie zmiešať ho s nejakým hydratačným krémom, efekt by bol pravdepodobne prirodzenejší. Opálenie vydrží cca 4-5 dní, ak ho neobnovujete. Určite to ovplyvní aj použitie drsnejších špongií alebo peelingu, tomu by som sa vyhla. Zmýva sa rovnomerne a nezanecháva veľmi stopy na oblečení, možno trochu na svetlom - aj na svetlých osuškách. Balenie vydrží na cca 5-6 celotelových natretí, ak chcete samoopaľovať napr. len nohy, vydrží, samozrejme, dlhšie. Aj napriek všetkým spomenutým mínusom je to na pomery samoopaľovacích výrobkov veľmi podarený produkt za slušnú cenu. Najviac mi vadil silný pach a lepkavosť, preto mu dávam len 4 z 5 bodov.
Nivea Sun Touch samoopaľovací gél

3. Sun Dance samoopaľovací krémový gél
- cena - 3-4€
- objem - 150ml
- dostupnosť - Sun Dance je jedna zo značiek siete drogérií DM, takže ju kúpite len tam

Tento kúsok som si kúpila konkrétne na účely testovania, Nivea mi už dochádza a chcela som vedieť či je nahraditeľná ešte lacnejším výrobkom. V DMke som sa automaticky obzerala po nejakej ich "domovskej" značke. Na opaľovani (aj samoopaľovanie) má DM radu Sun Dance. Ceny sú, ako pri všetkých podobných produktoch, príjemné. Vyberala som si medzi telovým mliekom a týmto gélo-krémom. Keďže som chcela niečo podobné Nivei, zvolila som krémový gél. Od samoopaľovacieho gélu Nivea sa však markantne líši. Jedná sa o tmavohnedo sfarbený gél s mikro zlatými trblietkami. Nanáša sa jednoducho, lebo jasne vidíte, kde ste si ho naniesli a kde nie, je to však divný pocit, ako by ste sa "špinili" :D. Veľmi rýchlo zasychá, teda si treba dať pozor, aby ste ho poriadne rozotreli včas. Ak sa vám to úplne nepodarí, dá sa to ešte korigovať použitím vody. Gél vonia relatívne príjemne, pripomína mi takú medovú masážnu kocku z LUSHu, ktorá vôbec nevoňala medovo. :) Napočudovanie, takmer vôbec nesmrdí za samoopaľovákom. Najprv som z toho bola nadšená, veď som mala krásnu, jemne trblietavú farbu, gél rýchlo zasychal a nesmrdel. Už som si predstavovala, ako na ňho budem písať oslavné ódy - najlacnejší a zároveň najlepší výrobok! Môj názor však zmenilo prvé sprchovanie. Zmyje sa asi tak 85% farby. A predtým si ešte zašpiníte všetko oblečenie, aj osušku. Očividne hlavným "samoopaľovacím" prvkom v tomto géle je farba, ktorú si na seba nanášate a nesmrdí preto, že obsahuje len minimálne množstvo dihydrohyacetónu. Pre mňa bol v konečnom dôsledku tento gél veľké sklamanie, odporúčam len na špeciálne príležitosti či len určité časti tela - napr. nohy. Získava 1 bod z 5.

Ak to mám zhrnúť, z týchto 3 produktov vám môžeme odporučiť len Niveu a Biodermu. S Niveou sa treba trochu pohrať, Bioderma je zas trochu luxusnejšia kúpa. Záleží teda len na vašom rozpočte a preferenciách. :)

P.S.: Ospravedlňujeme sa, že sme nepridali fotky samoopaľovákov v akcii, avšak farbu dokonale vyžral foťák, nemalo to žiaden efekt.
P.S. 2: Maybelline Color Tatoo sú už aj v DM! Ja som si jeden kúpila a nie som až tak nadšená, ako som si myslela, bude aj recenzia a porovnanie s lacnejšou variantou. ;) Plus, limonádové Lipsmackery sme videli v 101 drogérii pri pokladni, stáli 2,49€ kus, takže ak ste si ich nekúpili cez Zľavomat, môžete skúsiť tam.
P.S. 3: Nakoniec sa nám podarilo nájsť duo balenie Bioderma micelárky Sensibio v našom rodnom meste, juchuchú, takže odporúčame sa poobzerať v zastrčenejších drogériách!

Vaša Nikavero a LadyZet

Môže sa vám tiež páčiť

6 komentárov

  1. Ten od Nivea mám. Prvé nanášania skončili vždy zle. Bola som fľakatá a naozaj sa mi tak nechcelo ísť von... Potom sme sa však skamarátili a po dôkladnom pílingu som sa ho nebála použiť ani na tvár. Nanášanie potrebuje čas a pozornosť, ale ja si ho pochvaľujem. Dokonca aj na jeho "smrad" som si našla fintu. Poobede sa ním po sprche natriem a pred spaním sa znova osprchujem. Má teda dostatok času na vstrebanie sa a zároveň sa zbavím toho zápachu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mam niveu aj biodermu. S niveou som bola spokojna, najskor sa mi vona vˇelmi pacila, no casom mi zacala hrozne vadit, a ked som prvykrat otestovala biodermu tak som niveu uz do ruk ani nedala a prave som vystriekala posledne mnozstvo, az mi je smutno

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja mám za sebou tri - Loreal, Nivea a Garnier. A vzorku Mary Kay. Paradoxne najhoršie dopadol ten najdrahší od MK. Inak opaľujem sa rýchlo a do hneda, už po jednej dlhšej prechádzke som schopná chytiť slušný bronz. Ale... Opaľujem sa ako dilino - krk s nohami mi ostáva biely, len kolená mi svietia, tak som sa rozhodla to vykompenzovať. S divným pachom a oranžovými dlaňami som sa zmierila, ale to žmolkovanie, fľaky a špinavé oblečenie, to už bolo niečo iné... Samozrejme peeling bol, bez toho by to nešlo. Ale nakoniec som sa na to vykašľala. Už tri roky som si na seba nič také nepatlala. Okrem toho si nepotrpím na to, aby som bola ako kakao, lebo je leto. Nemám nejako problém s tým, že by som bola najbledšia v okolí. Pred slnkom skôr utekám, ako sa mu dobrovoľne vystavujem (ak nie je pri mne nejaký bazén, ale to sa 99% času čľapkám vo vode :-o).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to mas stastie s tym opalovanim, u mna to, bohuzial, velmi tak nefunguje :D My sme s flakmi, zmolkami ani farbenim (okrem tej Baley) nemali ziaden problem, takze z casu na cas si tu namahu asi dam :)
      Nikavero

      Odstrániť
  4. super že si vysvetlila ako to vlastne funguje, ja tiež používam nejaký lacný Balea krém a je perfektný len sa skoro celkom zmyje po sprchovaní preto sa treba každý deň natierať ale nevadí veď to nebolí :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Náš Fejsbučik

Kto nás rád číta