Swing, swing, swing!

8:00

Ak sledujete náš Facebook (čo by ste mali ;)), mohli ste si všimnúť, že som sa zúčastnila už viacerých swingových večerov so skvelou hudobnou formáciou Fats Jazz Band, ktorá znova dáva život swingu a jazzu známeho hudobníka 30.-40. rokov 20. storočia Fazsa Wallera. Mám veľmi rada swingovú hudbu i štýl a jedným z mojich nesplnených prianí je naučiť sa swing tancovať (ale na to by som potrebovala viac pohybových zručností a nájsť ochotného partnera :)) Celkovo som sa zamilovala do módy prvej polovice 20. storočia, ktorú swing sprevádzal, či už do jej začiatkov v divokých dvadsiatych rokoch (kde spadá aj celá "Gatsby" štylizácia, ktorú sme mohli vidieť vo filme), ale aj do čím ďalej, tým viac ženskejších siluetách, ktoré prevzali miesto po neforemných kúskoch a pomaly nastolili módu ktorú dnes poznáme ako "Old Hollywood". Ja osobne by som si všetky tieto éry najradšej trošku pre miešala a vytvorila si vlastný mix, keďže každé obdobie malo lichotivé, ale aj menej príťažlivé prvky. 
zdroj
V dnešnom článku vám predstavím to, čo som si "naštudovala" o móde dvadsiatych rokov ja - nie som expert, ani nemám načítanú tonu kníh, takže to berte skôr ako malý prehľad a kopu krásnych obrázkov :)
Začiatok 20. storočia znamenal pre ženy v móde jednu zásadnú vec - úpadok vlády korzetov a oveľa uvoľnenejšie figúry - niekedy až tak, že ženská figúra v nich nadobudla nelichotivý vrecovitý tvar. Pás bol situovaný o niečo nižšie a výrazné poprsie tiež nebolo veľmi populárnym prvkom. Chlapčenskejšiemu trendu napomáhal aj vtedajší trend v strihaní a úprave vlasov - krátky "bob", ktorý bol praktický pri nosení priliehavých klobúčikov, ktoré zahaľovali celú hlavu a nezriedka aj celé čelo. 

Myslím teda, že toto obdobie sa dá ľahko charakterizovať uvoľnenejšími strihmi umožňujúcimi oveľa širšiu škálu pohybov, čo sa prejavilo v popularite rôznych športov a tancov typu charlestone. Pri večerných róbach sa však nezabúdalo na pompéznosť - výrazné šperky, ozdoby hlavy a zdobenie šiat boli pre ženy z vyšších kruhov takmer povinnosťou. 

Prvý obrázok nám ukazuje módu na úplnom začiatku 20.storočia, približne z roku 1910, kde sa prvky uvoľnenejšej módy ešte stále prepájajú s tzv. Edwardian érou. 
zdroj
Osobne mi tento štýl na prelome dvoch období pripomína aj oblečenie zo seriálu Downton Abbey. Teda, konkrétne na tejto fotografii, keďže ten seriál sa tak rýchlo hýbal v čase, že vystriedal naozaj viacero období. 
zdroj
Štýl, ktorý sa pri výraze divokých 20-tych rokov vyskytuje najčastejšie je tzv. flapper girl. A čo to vlastne znamená? Byť "flapper" znamenalo pre ženy tohto obdobia nielen špecifické obliekanie a úpravu zovňajšku, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Išlo skôr o životný štýl. Flapper girls boli rebelky, ktoré pohŕdali tým, čo bolo v tom čase považované za akceptovateľné správanie, nosili kratšie sukne, počúvali jazz, samy šoférovali autá, nevyhýbali sa alkoholu ani cigaretám a sex tiež brali povoľnejšie ako by sa na dámu tej éry patrilo. Ak však hovoríme len o ich vonkajšom zjave, ten bol tiež dosť špecifický. Na ďalšom obrázku môžeme vidieť skôr odev na bežné denné nosenie - kratšie sukne, nezriedka skladané, klobúčiky a neodmysliteľný make-up. Inšpiráciou im rozhodne bola aj Coco Chanel, ktorá tento uvoľnenejší štýl presadzovala aj vo svojich kolekciách.  
zdroj
zdroj
zdroj


Večerné róby oplývali väčšou okázalosťou - trblietanie a výrazné zdobenie bolo nutnosťou a nechýbali výrazné doplnky, hlavne ozdoby hlavy, na šatách boli často strapce a mali odhalené ramená. V neskorších rokoch sa zdobenie často inšpirovalo aj vtedy populárnym štýlom Art Deco, ktorého je plný aj film Great Gatsby - ide o komplexný štýl inšpirovaný mechanikou, ale zároveň aj prírodnými motívmi, je plný luxusných farieb, kontrastu a geometrických tvarov, typické je použitie zlatej a čiernej a motívy slnečných lúčov. 
zdroj
zdroj
zdroj
zdroj
zdroj
zdroj
Špecifický bol, samozrejme aj make-up a účesy, ktorý vám predstavím v ďalšom článku. Na margo môjho osobného stylingu do 20-tych rokov musím povedať, že bohužiaľ nemám ani jedny šaty, ktoré by presne zapadali. Podľa mňa najväčším problémom dnešných šiat v tomto štýle je ich dĺžka, všetky sú prekliato krátke a aj keď boli flapper girls rebelky, do dnešnej dĺžky by určite nešli. 

Ako ste na tom vy? Zaujíma vás táto éra alebo vás necháva chladnou? Máte rady swingové párty a "Great Gatsby" styling?

Vaša Nikavero

Môže sa vám tiež páčiť

4 komentárov

  1. Čo sa týka hudobného štýlu, tak mám veľmi veľmi rada v obľube takú modernejšiu verziu electroswing, ale inak absolútne "žeriem" celú tuto dobu, aj Gatsbyho, aj šaty, aj doplnky, aj keď typovo som niekde úplne inde na párty v štýle Swingu by som išla v okamžiku :) A vlastne aj na koncert :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vždy jsem měla ráda swing, ale swingová vlna mě pořádně pohltila až před třemi roky

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne sa veľmi páčia tie rôzne ozdoby, šperky, vzory a vypracované detaily, ale všeobecne uvoľnený štýl (väčšinou tie vrecia :-D) sa mi až tak nepáči. Mne osobne sa vždy strašne páčili korzety. Tie sukne, ani nemuseli byť nariasené, ale vždy sa mi páčilo ako mali krásne vytvarovanú celú vrchnú časť. To zaväzovanie vzadu, detaily na výšivke. Viem, že v niektorých sa ledva dýchalo, ale občas by som to určite chcela zažiť.. No čo, každý máme svoje sny. :-D

    OdpovedaťOdstrániť

Náš Fejsbučik

Kto nás rád číta