Sójové sviečky - Pure Integrity

8:30

Ak nás sledujete už dlhšie, možno si pamätáte môj článok o tom, ako som sa snažila zohnať sviečky, ktoré by nečmudili a neboli zdraviu škodlivé. A moja snaha nebola bohvieako úspešná, v tom čase sa mi podarilo nájsť len veľmi malý výber takýchto sviečok, a aj to boli zo zahraničných stránok. Preto ma veľmi potešilo, keď som pri poslednom hľadaní naďabila na slovenskú stránku, ktorá takéto sviečky ponúka v nespočetnom množstve vôní a veľkostí – ide o značku sójových sviečok Pure Integrity.


Predtým, než sa pustím do samotnej recenzie ich výrobkov, chcela by som vám aspoň v krátkosti zrekapitulovať, prečo vlastne sójové sviečky nakupujem a uprednostňujem ich pred klasickými parafínovými. Hlavný dôvod je jednoduchý. Parafínové sviečky sú vlastne ropné produkty, teda pri ich pálení sa vám do ovzdušia uvoľňujú rôzne škodliviny – to sa, samozrejme, nemusí na zdraví nijako prejaviť, ale ak sviečky zapaľujte pravidelne, hrozia viaceré zdravotné riziká. V skratke majú sójové sviečky pred tými klasickými tieto benefity:
  • Sú prírodné a vyrobené z ľahko obnoviteľného materiálu – sóje
  • Horia dlhšie
  • Sójový vosk sa čistí oveľa jednoduchšie ako parafín
  • Produkujú oveľa menej dymu a sadzí
  • Majú nižšiu teplotu topenia a miestnosť preto prevoňajú rýchlejšie

A teraz už k samotným výrobkom značky Pure Integrity. Značka je to americká a ich veľkosti a vône sú veľmi podobné tým od Yankee Candle – teda máte k dispozícii rôzne veľkosti, od vonných voskov až po viac než pol litrové giganty. Ceny sa tiež pohybujú v „Yankee Candle“ kategórii, dokonca by som povedala, že sú ešte lacnejšie, keďže najmenšia sviečka Pure Integrity je o niečo väčšia ako Yankee Candle a cena je takmer rovnaká. 

Ich vône sú veľmi rozmanité a ľahko si tú svoju vyberiete z prehľadných kategórii – napr. ak máte radi pekárenské vône, určite si tú svoju nájdete v kategórii „Horúce von z rúry“ alebo ak vám viac lahodia čisté, svieže vône, hľadať môžete v rovnomennej kategórii „Svieže a čisté“. Tak isto je na stránke možnosť vybrať si podľa intenzity vône, čo hodnotím nesmierne pozitívne, keďže mnohí ľudia majú z veľmi silných vôní bolehlav. A môžem povedať, že Pure Integrity sú asi najvýraznejšie voňajúce sviečky, aké som kedy vyskúšala, takže ak je to aj váš prípad, rozhodne by som vyberala z kategórie „Jemná“ či „Stredná“.

A čo ich vône? So sestrou sme testovali dve plné balenia sviečok a peknú kôpku vonných voskov, takže sme sa vám rozhodli niektoré priblížiť, keďže popis na stránke je častokrát nie príliš veľa hovoriaci.

Sviečky

Všetky sviečky sú v obaloch z matného skla a dreveným vrchnákom, takže sa budú hodiť do každého interiéru. Creme Brulee je vôňa z kategórie tých jemnejších a tak aj tomu je, vonia síce výrazne a v pohode prevonia menšiu miestnosť, ale nemusíte ju zahasiť po pár minútach, lebo vás bolí hlava. Vôňa je sladká, karamelovo-vanilková a naozaj pripomína francúzsky dezert Creme Brulle, nie je to žiadna umelina. Sviečka horí rovnomerne a vosk aj rovnomerne mizne, teda sa vám nestane to, že vám vyhorí len stred a okraje zostanú neporušené.

Vôňa z kategórie WOW a jej intenzita je naozaj výrazná. Vonia ako marcipán a tiež ide o takú tú pekárenskú voňu, sestre to pripomína domov a pečenie. Krásna jesenná vôňa. S ľakhosťou prevonia aj dve veľké miestnosti (ak máte, samozrejme, otvorené dvere J).


 Vonné vosky

Vonné vosky fungujú podobne ako vonné oleje, teda sa používajú spolu s aromalampou. Rozdiel je však v tom, že vosk sa nedáva do vody, ale sa v nádobke rozpustí samotný. Vosk môžete opätovne nechať stuhnúť a znova zapáliť, to, ako dlho vydrží voňať bude závisieť od viacerých faktorov (ako dlho ho necháte horieť, ako silná je vôňa atď.). Vosk z lampy vyberiete ľahko tak, že ho dáte na 5-10 minút do mrazničky a potom ho už len ľahko vyklopíte s pomocou noža. Pure Integrity vosky sa skladajú zo 6 kociek, ktoré od seba ľahko oddelíte a nemusíte riešiť, koľko vosku do lampy dať. 

Vcelku netradičná vianočná vôňa, ktorá kombinuje vôňu ihličia s klasickou korenistou vôňou škorice a klinčekov. Samotný podtón je jemne sladkastý a aj napriek zdanlivým protikladom táto vôňa vytvára perfektnú súhru. Intenzitou je pre mňa stredná.

Hrejivá korenistá vôňa so šťavnatými tónmi pomarančov. Ideálne, ak vás už unudila klasická kombinácia jablka a škorice, ale stále vás bavia korenisté jesenné vône. Vôňa je veľmi prirodzená a intenzitou taktiež stredná. 

Mega silná vôňa, vonia aj bez zapálenia a v balíčku s ľahkosťou prebila všetky ostatné. Pripomína mi orieškovú zmrzlinu posypanú kopou čerstvých, nasekaných orieškov, teda je tak akurát sladká. Veľmi pekná vôňa, len je naozaj výrazná, čo niekomu nemusí vyhovovať.

Asi najmenej originálna vôňa. Dosť pripomína takú tú typickú vôňu v Lush obchodíku, ak viete o čom hovorím :). Proste je to priemerná ovocno-sladká vôňa, svieža a šťavnatá. Vonia pomerne výrazne.

Jasný favorit, svieža čistá vôňa, ktorá vám pripomenie pobyt vo welness. Je relaxačná, zemitá s troškou citrusu. Ideálna vôňa do kúpelne alebo na chodbu. Je výrazná, ale tým, že nie je vôbec sladká ani korenistá mi ani trošku neprekážala a nezačala ísť na nervy.

Ďalší všeobecný obľúbenec, a to asi preto, že ani tu korenistá časť neprevažovala. Vôňa je ovocná, veľmi svieža, sestre pripomínal domáci šípkový čaj (aj keď to s brusnicami nemá nič spoločné). Ďalšia perfektná jesenno-zimná vôňa, ktorá vás očarí svojou netradičnosťou.

Vôňa z pekárenskej rodiny. Pripomína mi maslové sušienky, je veľmi sladká a pripomína mi vôňu pri pečení jednoduchých vanilkových rožtekov. Pomerne silná vôňa.

Tiež veľmi výrazná vôňa, avšak nenásilná. Je podobne ako bylinná záhrada veľmi nevtieravá, dá sa v nej identifikovať pepermint a klinček. Celkovo vytvorí príjemnú atmosféru sviežeho jesenného rána.

Klasická kombinácia jablka a škorice, avšak nie je vôbec umelá, takže ak vás podobné typy vôní bavia, určite nešliapnete vedľa.

Takže toto sú vône, ktoré sme si mali možnosť vyskúšať my. Väčšina z nich bola typicky jesenná, popravde by som rada ešte vyskúšala nejaké kvetinové a svieže vône. Ak by ste zo stránky objednávali, s každým nákupom dostanete vzorky ďalších vonných voskov, takže si budete môcť nové vône vyskúšať na vlastný nos.Nakupovať ich môžete buď cez internet alebo v kamenných obchodíkoch v Prievidzi. Nás rozhodne očarili a sú s prehľadom najlepšie, aké sme kedy vyskúšali či už sa to týka vôní, výberu aj intenzity. Určite si nejaké sviečky v budúcnosti objednáme :) Ďakujeme stránke PureIntegrity za možnosť ich výrobky vyskúšať.


A ako ste na tom vy, máte radi vonné sviečky? Stačia vám lacné kúsky z Ikea alebo si potrpíte na kvalitnejšie a voňavejšie sviečky?

Vaša Nikavero

Môže sa vám tiež páčiť

5 komentárov

  1. ejha, to vyzera dobre, idem to hned preskumat. Sviecky mam rada, len ma odradza prave to, o bezne sviecky uvolnuju do ovzdusia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zaujímavá recenzia dievčatá....nalákali ste ma úplne...ešte aj stránku majú krásnu....musím si niekedy u nich urobiť nákupom radosť:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Chcem sa s Vami poradiť, neviem kde robím chybu, ale pri rozpúšťaní vonného vosku v aromalampe mi ten vosk v lampe vrie a ostrieka mi nábytok na ktorom je aromalampa. Neviem, či treba nechať vosk iba rozpustiť a potom čajovú sviečku zhasnúť, alebo nemám vhodnú aromalamptu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, predpokladam, ze to je lampou, nie je nahodou sviecka velmi blizko misticky v ktorej je vosk? Lebo mne sa podobna situacia nikdy nestala, a to som skusala rozne aromalampy..
      Veronika

      Odstrániť
  4. Dakujem Vam, ze ste rozsirili nas trh o naozaj kvalitne sviecky s krasnymi vonami. Nasmu domovu sme vybrali niekolko voni, ktore radi striedame a ktore nas prijemne vitaju po prichode domov - momentalne sa tesime z vone javora. :) Vase sviecky nam robia radost a kazdemu ich mozem len a len odporucit.

    Vasa spokojna zakaznicka Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť

Náš Fejsbučik

Kto nás rád číta