Swing na druhú!

15:35

Pamätáte sa na môj článok o móde začiatkov 20. storočia, teda Gatsbyovských 20. rokoch? Dnes vám prinášam jeho pokračovania, pozrieme sa na tému make-upu a vlasov a na to, ako sa na swingové akcie fintím ja.

zdroj

VLASY
Čo sa vlasov týka, dlhovlásky si asi povzdychnú, lebo 20.-roky sa niesli v znamení krátkych "bobov", máloktorá "moderná" žena si vtedy nechávala dlhé lokne, išlo totiž o fenomén, ktorý som načrtla už v predchádzajúcom článku. Ženy tohoto obdobia sa snažili oslobodiť od dovtedy vnímaného pohľadu na ženy, chceli sa cítiť slobodnejšie a to sa tiež prejavilo aj na chlapčenskejších strihoch.
Bob sa nosil buď v rovnej verzii s krátkou ofinkou...
zdroj

.. ale oveľa častejšie vidíme tzv. "finger waves"(netuším či existuje aj slovenská varianta tohoto štýlu), teda precízne, uhladené vlnky vytvárané prstami (finger=prst, od toho ten názov). Poviem vám, vôbec nie je jednoduché ich vytvoriť, chce to veľa praxe a veľa gélu alebo iného tužiaceho prípravku.
zdroj
Osobne odporúčam sa do nich púšťať len ak máte dostatok času a dobrého asistenta, ja si zväčša robím len akúsi napodobeninu a vlnky vytvarujem len na vrchu hlavy. Na pravé vlnky môžete použiť napr. tento tutoriál: 

Ak máte dlhšie vlasy, asi budete musieť trošku zašvindľovať a k pravému vzhľadu 20.-rokov ich trochu schovať, vcelku zaujímavý návod som našla na Pintereste:
zdroj
Bodkou k takýmto účesom sú určite rôzne čelenky alebo trblietavé ozdoby bez tých sa pravá flapper gril na žiadnej noblesnej party nezaobišla.
zdroj
zdroj
MAKE-UP
Make-up 20.-rokov je zaujímavý, aj keď možno nie až tak úplne lichotivý a určitým spôsobom protirečiaci tomu, čo si zvykneme na tvári vyčarovať dnes.
Začiatok 20. storočia sa rozhodne vyznačoval výrazným make-upom, keďže make-up začali konečne nosiť aj bežné ženy (predtým to bola výsada tzv. ľahších dám :)) a chceli to patrične využiť. Tiež to bolo obdobie vynálezov aj v kozmetickom priemysle a začala sa vyrábať napr. riasenka
zdroj
Ak chcete autentický make-up 20.- rokov, zabudnite na výrazné linky a sexy hollywood vzhľad, ako to často býva v tutoriáloch na YouTube. Radšej sa inšpirujte hereckými iconami ako Clara Bow alebo Marion Davis a uvidíte, že make-up v tej dobe bol o niečom úplnom inom. Pleť bola bledá bez kontúrovania s jemnou ružovou lícenkou, tvar obočia bol tenký a do oblúčika a bolo výrazne predĺžené až mimo prirodzených kontúr.  

V móde boli dymové tiene, avšak systém nanášania bol úplne iný ako dnes. Kým teraz intenzitu tieňov sústreďujeme do vonkajšieho kútika oka a oko tak zvýrazňujeme a predlžujeme, v 20. -rokoch sa tiene nanášali viac do vnútorného kútika, až ku koreňu nosa, čím vznikol okrúhly tvar ( a pomerne smutný výraz).

Pery boli tiež výrazné, zvyčajne v tmavších červených farbách. Dôraz bol na vrchnej pere, ktorej kontúry sa precízne vykresľovali. Celkovo tvar pier pripomínal tvar srdca čiže spodnú peru si dámy v tých časoch zaobľovali a zužovali.

Ako teda môžete vidieť, líčenie v tom čase bolo naozaj špecifické, preto ak chcete docieliť "Gatsby look" odporúčam si pozrieť hlavne dobové obrázky a neinšpirovať sa samozvanými americkými tínedžerskými guru na YouTube, ktorých tutoriály sú často dosť mimo. Veľmi dobrý návod má však táto dáma, ktorá má viacero videí o "historickom" líčení a naozaj si dáva záležať na predchádzajúcom výskume a nehovorí len tak do vetra.

Kto ma pozná, vie, že swing mám naozaj rada a ak sa dá, rada sa zúčasťujem swingových koncertov a akcií. Nie vždy sa síce štylizujem do 20.- rokov, keďže swing bol najprominentnejší na prelome rokov 30. a 40.- tych avšak ak tak urobím, inšpirujem sa presne obrázkami a videami spomenutými v tomto článku. Tento styling je pre mňa pomerne jednoduchý, keďže mám prirodzene kučeravé vlasy a tie mi tak ľahko držia požadovaný tvar (aj keď aj ja si ich na tieto účely natáčam, prirodzené vlny sú predsa len iné ako tie z 20.-rokov). 
Bohužiaľ, nemá žiadne poriadne fotografie, tak pridávam len pár záberov môjho posledného líčenia, ako vidíte, hoci sa snažím brať do úvahy historické aspekty, neberiem to doslovne a nevytrhávam si teraz obočie natenko a dooblúčika :))).



Poznáte túto kapitolu z histórie líčenia? Mali by ste záujem aj o ďalšie swingové dekády?

Vaša Nikavero



Môže sa vám tiež páčiť

3 komentárov

  1. Super príspevok, určite bude veľmi čítaný...ja mám jednu takú profesionálnu fotku a lá tieto roky...ešte keď to však nebolo takto populárne ako dnes vďaka Gatsbymu:))) Vtedy mi však akderník robil tie vlmny iba trojkulmou a nebolo to 100% ono, takže si idem s veľkou chuťou pozrieť to videiko o postupe:)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď toto, jeden film a zrazu majú všetci radi 20-ky! Ako dlhodobého fanúšika tejto éry ma to trochu znechucuje, ale aspoň má teraz väčší priestor a dajú sa jednoduchšie zohnať šaty a doplnky v tomto štýle :)
      Nikavero

      Odstrániť

Náš Fejsbučik

Kto nás rád číta