Nápady na oživenie interiéru

19:46

Ako ste si už pravdepodobne mohli všimnúť, so sestrou bývame v Bratislave spolu. Je fajn rozdeliť si nájom a nemusieť sa dohadovať s niekým cudzím o upratovaní a podobných banalitách. Keďže je to však len prenájom, do ktorého nemienime investovať svoje už aj tak malé finančné zdroje, zútulňujeme si to len maličkými zmenami a doplnkami. Rozhodli sme sa s nimi s vami podeliť, možno vás inšpirujú k skrášleniu vášho podnájmu či dokonca aj internátnej izby. 

Prvým tipom budú rozhodne nálepky na stenu. Nestoja až tak veľa, kúpite ich vo všetkých možných i nemožných motívoch a hlavne, nezničia vám stenu - dajú sa jednoducho odstrániť. Kúpiť sa dajú na viacerých miestach, z kamenných obchodov som ich videla v DaVinci, Kik-u či dokonca aj v obyčajných "čínskych obchodoch". Najlepší výber je, samozrejme, na internete, určite si tam nájdete niečo podľa svojho gusta (veľký výber má napr. aj roseroseshop.com, z ktorého sme objednávali kórejskú kozmetiku). Sestra našla tento roztomilý obrázok dvoch mačičiek, ktoré nápadne pripomínajú dvoch obyvateľov našej domácnosti - sivobielu Elku a sivočierneho Dextera. Sestra motív umiestnila na dvere, nie na stenu, keďže izby máme pomerne malé a sú dosť napratané nábytkom. 

živá inšpirácia pre našu nálepku na stenu :)

Druhým tipom bude moja srdcovka, a to zábavné hlášky v retro 50s prevedení. Páči sa mi ich irónia a vtip, plus celkom pekne zapadajú do interiéru. Doma ich máme dve, prvá víta našich hostí už dnes pri vchode ( a nenápadne ospravedlňuje prípadný neporiadok) a druhú máme tiež tematicky v kuchyni. A kde ich zohnať? My sme prvý obrázok jednoducho vytlačili na farebnej tlačiarni a dali do rámčeka za 1,99€ z Ikey. Druhý je originál zakúpený z eBay-u, ide o plechovú doštičku, ktorú som dostala od bratov, stála však tuším okolo 7€. Obe sme zavesili na pôvodné háčiky, ktoré boli v byte, takže sme ani nemuseli nijako zasahovať do stien. 


Tretím mini-tipom sú bylinky na kuchynskej parapete. Na byte sme všetci totálni anti-pestovatelia a každá kvetina nám zdochne rýchlosťou svetla, bylinky sa však záhadne držia. Dodajú do kuchyne trochu zelenej farby a pri varení sú na nezaplatenie. Plus, ak by aj náhodou pomreli, na Miletičke či v Lidli bylinky kúpite doslova za pár centov. U nás nikdy nechýba bazalka a rozmarín, momentálne máme aj mätu a pažítku. 

Ďalšou vecou, ktorá dopĺňa našu kuchyňu je kalendár. A nie hocijaký, vybrali sme naozaj originálny kúsok, na ktorom sú historické vojnové plagáty. Pre niekoho možno extrém, my však tieto propagandistické diela vidíme ako časť svetovej histórie. A v kalendári sa len tak nevidia, preto nás zaujal na prvý pohľad. 

Šnúru spomienok, ktorú mám v izbe som vám už spomínala tu, vytvorila ju pre mňa Dominika a ja som si na ňu zavesila svoje obľúbené fotografie a drobnosti, ktoré mi pripomínajú príjemne strávené chvíle s blízkymi ľuďmi. Myslím si, že fotografie (v akejkoľvek forme) by mali byť súčasťou každej domácnosti, v poslednom čase ich všetci majú len v elektronickej forme, a to mi rozhodne nie je po chuti. Veď vyvolanie fotiek nie je zas až tak drahé a každý pevný disk, každé CD či USBčko sa vám môže pokaziť a v okamihu máte po všetkých fotkách. 

Tieto tri rámčeky s motivačnými citátmi máme na obývačkových dverách. Rámčeky som kúpila v Ikei a ozdobila ich lakmi na nechty, citáty sú vytlačené z internetu. Dá sa nájsť veľa stránok, kde si takéto dielka môžete zdarma stiahnuť bez porušovania akýchkoľvek autorských práv (stačí zadať do Googlu niečo v štýle "printable quotes"). A výsledok je nielenže pekný, ale slová na ňom vám častokrát dodajú chuť a silu do života. 

Predposledný tip je hlavne praktický. Zo zrejmých dôvodov sa nám so sestrou nazbieralo naozaj veľké množstvo bižutérie - náušníc, náramkov, náhrdelníkov či doplnkov do vlasov. Problém bol s tým, kde ich skladovať tak, aby boli na poriadku a zároveň na očiach, aby sme na nich nezabúdali a nosili ich. Riešením sa stala nástenka na chodbe, kde okrem rôznych blbostí vešiame náhrdelníky a veľká kovová Eiffelovka, kde sme uskladnili náušnice a náramky. Prstene a zvyšok vecí sme dali do košíčkov a nádobiek vedľa. Takýmto spôsobom si veci udržiavame ako-tak na poriadku a zároveň nám tieto doplnky plnia aj dekoratívnu funkciu. 

Posledný tip bude znova zahŕňať rámy z Ikey. Čo už, sú lacné a pekné. :) Sestra do týchto rámov umiestnila rozkošné dielka, ktoré kúpila na sashe.sk. Ide o bábiky z dielne PupaArt, teda konkrétne o reprodukcie jej originálnych kresieb a malieb. Náklady sú, samozrejme, vyššie, ako keby ste si len niečo vytlačili z internetu, ale takto aspoň môžete podporiť nezávislých autorov a obrázky mať v naozaj výbornej kvalite. 

Posledným obrázkom nie je tip na dekorácie, len sa chcem pochváliť, aký výborný cheesecake nám LadyZet napiekla, bol vysoko mňamózny, po prvom súste mi v hlave začali znieť slová pesničky "...heaven, I´m in heaven..." :D Teším sa, že sa pomaly blíži sezóna jahôd, ak máte možnosť, určite si ich skočte kúpiť niekde na trh, tieto z Miletičky sa nedali porovnať s tými z Lidlu alebo Billy!

Ako sa vám pozdávajú naše tipy? Páčia sa vám takéto články, kde vám odhaľujeme niečo z nášho súkromia, alebo ste radšej striktne kozmetické recenzie? Tuto sme odhalili naozaj dosť, ak by ste k nám prišli na návštevu, už vás nemá čo prekvapiť. :D

Vaša Nikavero

Môže sa vám tiež páčiť

5 komentárov

  1. Pěkné, moc ráda jsem k vám domů nakoukla :-) Ale nejkrásnější doplněk do bytu jsou ty živé kočičky, hlavně ta světlá je přenádherná, jednou bych chtěla přesně takovou! Nebo čistě bílou :-)
    A ráda bych také detailněji viděla ty poličky s kosmetikou ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ozaj skvelé nápady na oživenie izby :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Viennettka: Mačičky sú krásne, ale všade nechávajú ich obľúbenú "dekoráciu" - chlpy... :D

    OdpovedaťOdstrániť

Náš Fejsbučik

Kto nás rád číta