Hľadá sa práca (prvá časť) - osobné tipy a skúsenosti

8:30

Je jún a vysoké i stredné školy znova vychrlili stovky absolventov. Pri súčasnej situácii a konkurencii je čoraz ťažšie si nájsť zamestnanie a predpokladám, že nie som sama, pre ktorú to bola poriadna výzva. Avšak dala som do toho všetko a podarilo sa mi to vcelku rýchlo.

Nie som expert, ale či už som si hľadala zamestnanie na polovičný úväzok počas štúdia alebo teraz regulérne zamestnanie, nikdy som nemala výraznejší problém si ho nájsť. Verím tomu, že okrem mojich schopností a otvorenosti zabrdnúť do viacerých odborov, sa za tým skrýva aj pár jednoduchých pravidiel a pomôcok, ktorými som sa riadila. Netvrdím, že budú fungovať univerzálne, ale myslím si, že niektorým z vás môžu pomôcť, preto sa s vami chcem o ne podeliť:
zdroj
1.    Prvý tip sa bude týkať životopisu. Názory na to, ako by mal vyzerať sa neskutočne líšia, stretla som sa s proponentami štandardizovaných európskych foriem (ktoré sú podľa mňa pre bežného zamestnávateľa zbytočne dlhé a obsiahle), ale i veľmi kreatívnych životopisov (typu videovizitka a pod). Osobne si myslím, že vhodnosť každého z nich neskutočne závisí od pozície, na ktorú sa chcete dostať. Ak máte záujem o prácu v európskej inštitúcii, siahnite po európskej forme, ak chcete byť kreatívnym editorom alebo event manažérom, nápaditá forma sa hodiť môže.
zdroj
Avšak ak nemáte až tak konkrétnu predstavu o danej firme a pozícii, podľa mňa sa nič nedá pokaziť prehľadným štruktúrovaným životopisom, ktorého formu si môžete upraviť podľa nespočetných šablón rôznych personálnych agentúr. Zásadou je dať tam podstatné veci a nemať tam gramatické chyby.
 Moje tipy by boli:


·        Neuvádzať zbytočne veľa informácií (nikoho nezaujíma, kde ste chodili na základnú školu a pod.)


·        K pracovným relevantným skúsenostiam určite uviesť aj krátky popis toho, čo ste robili, keďže viaceré pozície sú ničnehovoriace, prípadne nevystihujú vašu zodpovednosť (dajme tomu, že ste pracovali ako asistentka predaja, hovorovo predavačka. Neznie to bohvieako, však? Ale ak ste popri priamemu predaju produktov zákazníkovi napr. ešte zaúčali nové pracovníčky a hodnotili ich výkon, aranžovali tovar na predajni a pod, pozícia asisitentky predaja môže nadobudnúť aj iný rozmer).


·        Ak máte málo pracovných skúseností (alebo žiadne), napíšte o vašich aktivitách – pracovali ste ako dobrovoľník v neziskovej organizácii, viedli ste v škole debatný krúžok alebo píšete blog? Určite to tam spomeňte (samozrejme aj tu platí, že tam netreba dávať každú prkotinu), ukáže to, že ste aktívny človek, ktorý len nesedí doma na zadku, ale rozvíja svoje schopnosti a získava zručnosti, ktoré sa mu budú hodiť aj v budúcom zamestnaní


·        Priložte fotografiu. V niektorých krajinách to nie je až tak úplne košér, keďže sa dáva veľký dôraz na možnú diskrimináciu, avšak u nás to zatiaľ vždy bolo skôr pozitívom – ak máte dobrú, solídnu fotku (žiadne „selfie“ alebo fotky z párty), váš životopis bude ľahšie zapamätateľný a vy spolu s ním.


·        Úroveň jazyka uvádzajte pravdivo. Verte mi, ak je na pozíciu požadovaná angličtina, veľmi rýchlo si overia či ju naozaj ovládate, zväčša už pri prvom úvodnom telefonickom pohovore. Tak isto aj ostatné jazyky, ak ho na danej pozícii budete potrebovať, hneď sa ukáže či ho aj naozaj viete a ak ho potrebovať nebudete, to, že ho máte v životopise vám nepomôže.


2.      Čo sa týka motivačného listu alebo nejakého sprievodného pokecu k životopisu, aj tuto musím povedať, že sa to veľmi líši. Na pár pozíciách, kde som sa hlásila, motivačný list vyžadovali, avšak skôr som sa stretla s tým, že bolo nutné žiadať o pozíciu cez ich vlastné online formuláre, takže na žiadne pokecy ani motivačné listy tam nebol priestor. Čiže jedinú radu, ktorú môžem poskytnúť z mojej strany je to, aby ste neposielali nejaký generický motivačný list. Ozaj si ho vždy pripravte nanovo, podľa  konkrétneho zamestnávateľa a pozície.


Vidím, že sa tento článok natiahol viac, ako som predpokladala, preto ho rozdelím na dve časti  - nabudúce budeme pokračovať s mojimi osobnými tipmi priamo na interview.


Tiež chcem ešte raz pripomenúť, že sa nepasujem do roly super skúseného personalistu, toto všetko sú len moje osobné tipy. Nie sú univerzálne, ale ako tak fungovať musia, pretože takmer na každú žiadosť o zamestnanie, ktorú som posielala, sa mi ozvali a pozvali ma na pohovor ;).  Budem však rada, ak sa v komentároch podelíte o to, čo pomohlo pri hľadaní zamestnania vám, prípadne, ak pracujete v oblasti personalistiky, čo na to hovoria profesionáli.


P.S.: Bohužiaľ viem, že v niektorých regiónoch našej krajiny sú všetky tieto rady úplne zbytočné, keďže práce je tak málo, že človek so naozaj nemá z čoho vyberať :(.

Vaša Nikavero

Môže sa vám tiež páčiť

5 komentárov

  1. Ahojte, dovolím si tiež dať pár tipov, keďže som sa jednak sama zúčastnila niekoľkých pracovných pohovorov a tiež som aj sama vyberala zamestnancov. Baby, ak nemáte serióznu fotku, nedajte žiadnu. Nielen, že by nemala byť selfie ani z party, ale vždy (naozaj vždy) na nej buďte primerane oblečené (nahé ramená ani výrazné líčenie sa na prácu v kancelárii nehodia). Priebežne si aktualizujte dátum CV-cka. Ak si ho posielate v júli, nemal by byť v podpise ešte februárový dátum. Keď ešte nemáte pracovné skúsenosti, tak sa tomu nevyhnete, ale inak sa snažte na pracovnú pozíciu trebárs asistentka alebo advokátska koncipientka NEuvádzať, že ste počas strednej školy vypekali lángoše na kúpalisku. Snažte sa v takom prípade upriamiť pozornosť na dobrovoľníctvo prípadne nejaké stáže, ktoré ste absolvovali. Hádam to niektorým z Vás pomôže ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a co ak clovek ine pracovne skusenosti ako vypekanie langosov nema? (ziadne staze ani dobrovolnictvo) co v tom pripade? neuviest nic? nepomyslia si potom o mne, ze som v zivote nepracovala?

      Odstrániť
    2. Rozhodne je to tazka otazka a aj tuto podla mna zavisi od pozicie a konkretnych ludi co tam budu sediet.. Ja som napr. chvilu pracovala ako asistentka predaja v striebornictve a uvedene som to mala - a nestretla som sa s negativnou reakciou, skor sa ma spytali na to, co z tej prace ma v niecom posunulo dalej, co som si z toho zobrala a pod. Cize zalezi aj na tom. Ale zaroven by som chcela apelovat na este studujucich - nesedte doma na zadku, naozaj Acka v indexe nikoho nezaujimaju, ale to co ste robili ano...
      Veronika

      Odstrániť
  2. Díky!
    Akorát to PS je výstižné no :-(
    Plánuji si udělat FCE a pak ho tam budu uvádět, ale docela se obávám, že ani tak moje AJ neodpovídá....pro praxi :-( Dost možná ale budu podnikatel na volné noze, tak třeba ani na pohovory nebudu muset.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A ešte za seba viem povedať, že kým som nemala pred menom titul a neskončila som vysokú, tak som pre firmy nebola príliš zaujímavá, po skončení vysokej to už bolo o inom.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť

Náš Fejsbučik

Kto nás rád číta