Sójové sviečky - Stella Mare

20:38

Poznáte sójové sviečky? Ak nie, tak toto bude pre vás asi trošku edukatívny článok, pre vás ostatných aspoň tip, kde ich zohnať za pomerne prijateľnú cenu. 

Voňavé vecičky do domácnosti zbožňujem, vyskúšala som už nemálo osviežovačov i sviečok. Je mi však jasné, že tieto veci zväčša obsahujú veľké množstvá rôznych chemikálií, ktoré pri dlhodobom užívaní ľudskému organizmu neprospievajú. Preto som sa už dlhšie obzerala po prírodnejších alternatívach a naďabila som na pár článkov o sójových sviečkach. 

Idea sójových sviečok je pomerne mladá, boli vynájdené až v roku 1992 pri hľadaní lacnejšej prírodnej alternatívy ku sviečkam z včelieho vosku. Sú vyrobené zo sójového vosku, ktorý vzniká hydrogenáciou oleja zo sójových bôbov. Sviečky vyrobené zo sójového vosku majú oproti tým parafínovým viacero výhod:

1.Sú prírodné - na rozdiel od parafínu, ktorý sa vyrába z ropy sú vyrobené z ľahko obnoviteľného zdroja - sóje. Pri horení nezvyšujú množstvo CO2 v atmosfére ani do ovzdušia neuvoľňujú škodlivé látky.

2.Horia dlhšie - sójový vosk horí takmer dvakrát dlhšie ako ten parafínový. Aj menšie sviečky vám tak vydržia oveľa dlhšie.

3.Vosk zo sójových sviečok sa ľahko čistí - asi ste už aspoň raz niečo zašpinili od vosku a čistenie vám trvalo neskutočne dlho. U sójových sviečok je to iné - škvrny ľahko  vyčistíte teplou mydlovou vodou.

4.Sviečky zo sójového vosku produkujú menej sadzí - to znamená menej škodlivín a očmudených stien a nábytku.

5.Sójový vosk má nižšiu teplotu topenia a tým uľahčuje uvoľnovanie esenciálnych olejov - sviečka teda prevonia miestnosť rýchlejšie a intenzívnejšie. 

Ako vidíte, sójové sviečky majú mnoho výhod, problém je však to, že na Slovensku nie sú takmer vôbec dostupné, nejaké som videla len na Sashe, a aj to boli bez vône. Preto mi neostalo nič iné, ako sa pozrieť na internet. Nanešťastie na eBayi aj na iných stránkach boli ceny poštovného takmer také vysoké ako ceny samotných sviečok. Šťastie sa na mňa usmialo až na už toľkokrát spomínanej stránke feelunique.com. Za 10,60€ vrátane poštovného som si mohla vyberať z asi 10-tich rôznych vôní značky Stella Mare (Himalaya) - vybrala som si sviatočnú kombináciu brusníc a mandarínky. 

Sviečka dorazila asi za týždeň, bola bezpečne zabalená a prevoňala celú krabicu. Krabička je nádherná, vyzerá veľmi vianočne a dekoratívne. Samotná sviečka nevyzerá až tak pekne, je to obyčajný sklenený pohár a miestami vosk nedolieha, preto sa zvonku vytvorili nepekné fľaky. Možno je to tým, že je robená ručne a nie strojovo. Mne osobne to nejako extra neprekáža, avšak krajší dizajn by ma určite potešil.
Vôňa je šťavnatá a veľmi prirodzená, nepripomína žiadne umeliny alá IKEA a sviečka s ľahkosťou prevonia celú miestnosť. 


Ak to mám zhrnúť, so sviečkou som veľmi spokojná a brúsim si zuby aj na ďalšie arómy, myslím si, že bude aj ideálnym vianočným darčekom. Vonia krásne, nie je škodlivá pre ľudí ani prírodu a cena nie je taktiež nejako prehnaná (v porovnaní s napr. Yankee candle - najmenšia sviečka u nich stojí 9,99 a čas horenia je u nej len 25-40 hod, zatiaľ čo u tejto až 50hod). Problémom je len ťažšia dostupnosť, preto jej dávam 4,5 bodu z 5. 

A čo vy, poznáte sójové sviečky? Odkiaľ ich kupujete? Celkom rada by som vyskúšala aj iné značky, zatiaľ som však na žiadne v prijateľnej cenovej hladine nenašla...

Vaša Nikavero

Môže sa vám tiež páčiť

16 komentárov

  1. Ja som na sviečky maniak :) a o sójovej sviečke teda počujem prvý krát a páči sa mi, tak som si vygooglila, že sójové sviečky predáva aj Dedra, majú ich v troch vôňach a v kilovom balení za 16€...akú hmotnosť má tvoja?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, no tie kilove sviecky mi pri googleni vyhodilo tiez, ale niekde na mimibazari.. Popravde som vsak skepticka, kilove sviecky? Ved to je ako tie obrovske kahance na hroby :D Toto je taka standardna velkost 160g. Ak by si vsak skusala tie cez Dedru, mozes dat vediet ci su dobre...

      Odstrániť
    2. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

      Odstrániť
  2. to je zaujímavé. prvýkrát som o sójových sviečkach počula v nejakej časti The big bang theory :D tie pozitíva, ktoré si vymenovala, sú neskutočné. ja som si minulý rok očmudila stenu okolo okien. divila som sa, z čoho je to také sivé a keď mi to došlo, tak som prestala páliť sviečky, hoci sú mojou srdcovkou. takže- vďaka ti krásne za neoceniteľný tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, ze clanok zaujal, len by sa tie sviecky mohli aj viac prebojovat na nas slovensky trh.. :/

      Odstrániť
    2. súhlasím s Ninou, pre mňa taktiež neoceniteľný tip, takže Vďaka :D

      Odstrániť
  3. My ich nastastie mame v jednom obchodiku v Tescu v Prievidzi. Od malych cajovych sviecok az po velke a aj naplne do aromatickych lamp :-), su super, prevonaju a nemusia sa ani zapalit a vonajuuuu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Wow, tak to vam zavidim, skoda, ze v BA som este podobny obchod neobjavila..

      Odstrániť
    2. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

      Odstrániť
  4. Dobrá značka sójových sviečok je Wood Wick, su americke ako Yankee candles...našla som ich v košickom hypermarkete tesco v kvetinarstve, taka velka, v krásnom balení za 19 eur a vydrz 20 hodin :) maju aj dreveny knot, cize vsetko je prirodne :) brusim si na nu zubky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. pardon, nie 20 hodin, to by bolo trapne za tu cenu, 100 hodin :)

      Odstrániť
    2. Ďakujem za tip, skusim tuto znacku pogooglit a prezriet aj bratislavske kvetinarstva :) Znie to dobre, 100 hodin je fakt dobra vydrz a ten dreveny knot.. Rada by som ho videla nazivo :)

      Odstrániť
    3. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

      Odstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja mam na sashe obchodik so sojovymi svieckami s prirodnymi silicami. Ak chces tak si pozri :) http://www.sashe.sk/NikolKrajmer

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Kazdu chvilku budu v predaji 100% sojove sviecky CRYSTAL CANDLE ...

    OdpovedaťOdstrániť

Náš Fejsbučik

Kto nás rád číta