2. adventná nedeľa: Bielučké ozdoby

9:00

Možno ste už čítali môj článok o handmade vianočných dekoráciách zo Sashe, preto viete, že na ručne robené ozdôbky mám slabosť. Sama však nemám príliš veľa času (a povedzme si rovno, ani talentu a trpezlivosti), preto sa väčšinou do podobných projektov nepúšťam. Tento sa mi však zdal tak jednoduchý a efektný, že som sa rozhodla ho skúsiť. Ide o krásne bielučké, jemne trblietavé ozdôbky z netradičnej varenej hmoty. Aby som si nebrala kredit za nápad ani recept, tip na ne som našla na krásnom slovenskom blogu Reve de Vivre a samotný recept je odtiaľto

Postup je naozaj jednoduchý a suroviny naň máte pravdepodobne aj teraz doma. Potrebovať budete:
2 diely sódy (ja som ako 1 diel brala jednu krabičku od sódy)
1 diel kukuričného škrobu
1 a 1/4 dielu vody
+
majte nachystaný alobal alebo papier na pečenie a vlhkú utierku.

Postup:
Všetky suroviny spolu zmiešajte v malom hrnčeku a zmes za stáleho miešania na strednom plameni priveďte do varu.

Zmes po chvíľke náhle začne meniť konzistenciu z tekutej na konzistenciu pripomínajúcu zemiakovú kašu. Vtedy zmes stiahnite zo sporáka a vyklopte všetko na pripravený alobal alebo papier na pečenie. 

Celé to pekne uťapkajte a prikryte vlhkou utierkou. Nechajte úplne vychladnúť. 

Keď zmes vychladne, môžete s ňou začať pracovať. Na dotyk aj výzorovo pripomína fondán, ktorý sa používa na zdobenie tort, len je možno trošku lepkavejšia a viac mäkká. Aby sa vám nelepila, podklad, valček, aj samotnú zmes si posypte trochou (alebo väčšou trochou) škrobu. 

Hmotu potom rozvaľkajte na približne pol centimetrovú hrúbku. Ozdoby, samozrejme, vyzerajú lepšie tenké, avšak hmota sa vám bude neskutočne lepiť a bude sa vám zle vykrajovať. Ak chcete ozdobám pridať textúru, otlačte na cesto nejakú čipku, bižutériu či ako v mojom prípade, pohár zo zdobeného skla. Z uvedeného množstva surovín mi vyšlo 25 stredne veľkých ozdôb. 

Ak chcete ozdoby zavesiť, nezabudnite na dierky. Ozdoby môžete nechať voľne vyschnúť na vzduchu, bude to trvať približne 2-3 dni, podľa hrúbky, alebo si môžete pomôcť vysušením v rúre na nízkej teplote. Ja som skúšala oba spôsoby a rúra sa mi, bohužiaľ, nevyplatila, ozdoby mi trošku zhnedli a aj keď sú stále pekné, stratili ten krásny, snehovobiely lesk. Po vysušení ich, samozrejme, môžete ešte dekorovať, domaľovať či dozdobiť metalickými lakmi alebo flitrami. Keďže cesto neobsahovalo žiadnu múku, ozdoby sú pomerne krehké, takže pozor na to. 


Prajeme vám krásnu 2. adventnú nedeľu a dúfame, že sa vám článok aj napriek nekozmetickej tématike páčil, lebo na predvianočné obdobie ich máme v tomto duchu ešte niekoľko. :)

Môže sa vám tiež páčiť

1 komentárov

  1. jeej to sa ti podarilo teda ja že tie veci su kupene ale potom čitam dalej a je to paradne takto doma vytvoriť si niečo vtedy je omnoho viac z toho väčšia radosť ako keď si to človek kúpi už hotové, pekny venček:)

    OdpovedaťOdstrániť

Náš Fejsbučik

Kto nás rád číta